Over Opti-flor - Werken bij Optiflor
wat doen we?

Hoe kweek je de beste orchideeën van Europa?

Wat we precies doen in onze zeven vestigingen? Heel in het kort: Phalaenopsis orchideeën kweken, orchideeën die in Europa tot de top van de markt behoren. Vóór het zover is, komt er nogal wat bij kijken. 

De start

Elk plantje begint z’n leven bij Opti-flor als het 24 weken oud is. Die stekken krijgen we aangeleverd van verschillende veredelaars. De stekken worden in de twee weken daarna opgepot in zes verschillende potmaten. Dan volgt er een periode van 16 tot 48 weken in een kas met een temperatuur van ongeveer 28 graden. Korter voor de kleinste potmaten, langer voor grotere potmaten. Die langste periode is ook bestemd voor onze meest exclusieve orchideeën, die we onder verschillende concepten verkopen. Want hoe langer we een Phalaenopsis de tijd geven, hoe sterker de plant en hoe meer bloemen.

Bloemen produceren

Heeft de plant de definitieve grootte? Dan gaat de hele partij naar een afdeling waar het iets kouder is, 19 graden. In 8 weken tijd stimuleren we de plant om bloemtakken aan te maken. In de tweede periode van 8 weken groeien de bloemtakken dan zover uit dat de plant verkoopklaar is.

Afwisselende teelthandelingen

Veel handelingen zijn bij Opti-flor werk voor machines en robots. Maar niet alles. In sommige dingen zijn mensen beter. In het ‘stokken’ bijvoorbeeld (een stok naast elke plant steken als houvast) of in het wijder zetten dat tijdens de teelt tweemaal gebeurt. Ook hebben we medewerkers die in de kas een oogje in het zeil houden: is elke plant gezond? Moeten we iets van biologische gewasbescherming inzetten? Planten die aan de hoge Opti-flor maatstaven voldoen gaan naar de inpakafdeling. Ook bij het afleveren is een deel geautomatiseerd en een deel handwerk. Zo heb je elke dag weer wat anders te doen.

Overige functies

Natuurlijk is dat niet het enige wat er bij de teelt komt kijken. We hebben R&D-mensen die nieuwe soorten testen. We hebben marketingspecialisten en verkopers die onze orchideeën in heel Europa verkopen. We hebben een afdeling met medewerkers voor de administratie en de financiën, specialisten die thuis zijn in de logistiek of personeelszaken en nog veel meer.